Pages

keskiviikko 10. tammikuuta 2018

KAURAPELLOSTA KAJAHTAA ELI SIKEN KAURAINEN PATALEIPÄ

Pataleipä on hieno keksintö ja omiaan palvelemaan vähän laiskempaakin kokkia ja etenkin itseni kaltaisia, jotka vihaavat taikinan vaivaamista käsin. Taikina takertuu sormiin ja aina silloin soi puhelin tai lapset tappelevat tai kuopus kaataa harkitun rauhallisesti maitoa nokkamukista matolle tai ovikello soi tai koiralle iskee ripuli tai tai tai... Mutta pataleipä pelastaa pinteestä eikä sormia tarvitse kastaa taikinaan juuri ollenkaan! Teen pataleipää lähes joka viikko ja etsin innokkaasti uusia variaatioita ja niitähän löytyy jos oma mielikuvitus tuntuu loppuvan kesken :) Tämä ohje osui silmiini Sikke Sumarin blogissa ja Sikke oli itsekin jostain blogista tämän ohjeen löytänyt. Tässäpä teille siis kaurainen versio pataleivästä!


Taikinaa varten tarvitset:

7 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3½ dl lämmintä vettä (+42 astetta)

Yhdistele kuivat aineet. Lisää vesi ja sekoita mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja kohota huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile pyöreäksi leiväksi, älä edelleenkään vaivaa! Kohota pöydällä liinan alla vielä puolisen tuntia.Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä samalla uuni 225 asteeseen. Ota pannu uunista ja laita taikina kuumaan pataan ja sulje kansi. Paista 30 min ja sen jälkeen ilman kantta vielä 15 min.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti